تعصبات قومی و طایفه ای عاملی در راستای گم شدن تاریخ استان/عشایر استان چگونه برای انگلیسی ها دردسرساز شدند؟/چرا برخی نخبگان نخواستند تاریخ این استان به نگارش درآید؟+تصاویر و تیزر
[ad_1] به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی آگاه؛ برنامه شناسنامه ۱۰۰ مستندی تلوزیونی اینترنتی بوده که در این برنامه سعی شده با نگاهی متفاوت و دعوت از سیاسیون، نخبگان سیاسی و کارشناسان از گروه های مختلف اصلاح طلب، اصولگرا و حتی دیگر گرایشات فکری و جناحی پیرامون ۱۰۰سال تاریخ استان کهگیویه بویراحمد و اشاره
[ad_1]
به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی آگاه؛ برنامه شناسنامه ۱۰۰ مستندی تلوزیونی اینترنتی بوده که در این برنامه سعی شده با نگاهی متفاوت و دعوت از سیاسیون، نخبگان سیاسی و کارشناسان از گروه های مختلف اصلاح طلب، اصولگرا و حتی دیگر گرایشات فکری و جناحی پیرامون ۱۰۰سال تاریخ استان کهگیویه بویراحمد و اشاره به مسائل مهم منطقه ای، سیاسی، تاریخی، فرهنگی و حتی اجتماعی تبادل نظر صورت گیرد.
این برنامه که در قسمت های مختلف در حال تهیه و نگارش بوده توانسته فضای سیاسی استان و حتی نخبگان رابه چالش بکشد و حتی ذائقه مخاطبان را در بسیاری از موضوعات مهم و مبهم را به خود جلب کند.
در چهارمین قسمت از این برنامه با دعوت از سیدشکراله امامی فرماندار اسبق شهرستان چرام و مدیر کل سابق سیاسی و انتخابات استانداری کهگیلویه وبویراحمد در دولت سابق به بررسی مسائل مختلف استان در یک صد سال اخیر پرداخته ایم که شما را به خواندن این گفتگوی جذاب دعوت می کنیم.
شناسنامه ۱۰۰: لطفاً بیشتر خودتان را برای بینندگان این برنامه معرفی کنید؟
سید شکراله امامی هستم دارای مدرک کارشناس ارشد علوم سیاسی ، که در پست های مدیریتی نظیر مدیر آموزش و پرورش دنا، مدیر کل سیاسی استان، اولین فرماندار شهرستان چرام، مدرس دانشگاه و دبیر دبیرستان های شهرستان های بویراحمد سابقه فعالیت دارم.
شناسنامه ۱۰۰؛ اگر گریزی تاریخی در یک قرن کهگیلویه وبویراحمد داشته باشیم خواهیم دید که متأسفانه آنچنان که باید و شاید در رابطه باحماسه های تنگ تامردادی و تنگ گجستان نوشتاری از سوی نویسندگان درج نشده که همین موضوع باعث شده که جوانان و نسل حاضر از این حماسه ها اطلاع چندانی نداشته باشند، بنظر شما چرا این اتفاق امروز برای این قوم افتاده است؟
امامی؛ کهگیلویه و بویراحمد دارای بافت عشایری و ایلی با تعصبات و تعلقات خاصی است، در این رابطه درباره دو حماسه تنگ تامرادی و تنگ گجستان را باید بیشتر از آنچه می دانیم بدانیم، حماسه تنگ تامردای در زمان رضا خان بود، رضا خان در آن تفکر غرب زده و ملعونش عشایر را موجودات وحشی قلمداد می کرد و درصدد بود از طریق سیاست های استعماری عشایر را محدود کند و از طرفی چون عقبه نظام پهلوی انگلیسی ها بودند و آنها به دنبال منابع و ذخایر نفتی نیز بودند، بنابراین بخشی از تهاجمات قشون های رضا خان به جنوب کشور و سرکوب عشایر به دلیل این بود که به این منافع دست پیدا کنند، که در همین مضمون جنگ تنگ تامرادی که از سوی رضاخان و ایادی آن صورت گرفت، جنگ سرکوب عشایر با هدف حذف عشایر از مسائل کلان مملکت و دستیابی به آن منافع بود.در این جنگ افرادی مانند لهراسب باتولی و میرغلام شاه قاسمی جزء افراد این حماسه بودند،که همراه با فرزندان این مرز و بوم در تنگ تامرادی حماسه آفریدند.
اما در خصوص جنگ گجستان باید بگویم نقش اصلی این جنگ بر عهده محمد رضا پهلوی بود، که قشون شاه به فرماندهی ارتشبد آریانا علیه عشایر جنوب تهاجم داشتند، در این جنگ دلیرمردان استان آنها را سرکوب کرده، به طوری که بعدها از رشادت های مردمان این منطقه تعاریف زیادی کردند و در سطح بین الملل نیز انگلیسی ها از شجاعت های مردمان بویراحمد در جریان جنگ تامرادی شکوه کرده و بیان می کردند که مردمان این خطه برای ما دردسر ساز می شدند.
اما جواب سئوال شما همین سئوال است است که چرا این حماسها از بین رفته است و به عنوان میراثی برای سوابق مبارزاتی قلمداد نشده است، در جواب این سئوال باید گفت که یکی از دلایل این موضوع آن همان حماسه سازان بوده، که بعد از این حماسه ها دست به برادر کشی ها زدند و گرفتار تعصبات قومی داخلی خود شده و مبارزات سیاسی ما را تحت شعاع قرار دادند همین موضع از سویی باعث شد که نتوانستیم به حماسه هایی تاریخی همانند حماسه تنگ تامرادی و تنگ گجستان بپردازیم و نتوانیم از آنها در سطح کشور بگوییم و آنها را ثبت کنیم .
از طرف دیگر تحصیل کردگان و فرهیختگان استان و کسانی که اهل قلم بوده و تاریخ را می نوشتند هم دارای جهت گیری های خاص بودند و این تاریخ را به قلم خود نگارش نکردند و گذاشتند کم کم این حماسه رو به فراموشی بسپارد.
شناسنامه ۱۰۰؛اگر در همین تاریخ سیری داشته باشیم خواهیم دید یکی از شخصیت های تاثیر گذار در مبارزات انقلابی قبل از انقلاب سال ۵۷ آیت الله ملک حسینی(ره) بوده است، چرا چنین شخصیتی از سوی تاریخ نویسان کهگیلویه و بویراحمد نیز مورد بی مهری قرار گرفته است؟
امامی؛ حضرت ایت الله ملک حسینی یک شخصیت ارجمند فقهی و ملی، سیاسی، دارای ذکاوت های فکری قوی بودند و به عنوان یک سرمایه و میراث استانی و ملی شناخته می شوند؛ اما به دلیل همین مسائل سیاسی که ناشی از عدم تربیت صحیح سیاسی بوده و مواردی دیگر از قبیل قوم گرایی؛ شخصیت علمی، فقهی و ارزشی این فقیه بزرگ در سطح کشور شناخته نشد و این مسئله به منش و رفتار نخبگان و کسانی که نتوانستند رابطه خود را با این شخصیت تنظیم کنند، بر میگردد.
این عدم تنظیم رابطه بین نیروهای ارزشی با او سبب شد خیلی از ابعاد شخصیتی آیت الله ملک حسینی مغفول بماند و امکان استفاده از این سرمایه علمی، فقهی و سیاسی فراهم نشود، آیت الله ملک حسینی فردی آزاد اندیش، و بی توجه به دنیا بود و از طرفی وی در برخی موارد در مظان اتهام هایی از سوی برخی کج فکران نیز بود که وی را مورد اتهام در مورد حمایت از یک طیف خاصی می کردند که همین مسائل سبب شد که امروز آچنان که باید و شاید نتوانیم از ابعاد شخصیتی این بزرگوار بهره ببریم.
امروز باید جامعه نخبگانی ما به گذشته خود برگردد و گذشته را اصلاح کند، زیرا هر ملتی به وسیله یک شناسنامه هایی هویتش مشخص می شود، به عنوان مثال قوم لر، شخصیت های تاثیر گذار در قلب تاریخ، مبارزات سیاسی و نظامی عشایر با حکومت های وقت، بافت های عشیره ای و قومی جزء هویت های استان ما بوده که در تاریخ رو به فراموشی است.
امروز متأسفانه به جای اینکه این هویت ها را زنده کنیم؛ به صورت غیر منطقی و فخر فروشی این کار را انجام میدهیم و باید به اصالت ها و گنجینه های خودمان برگردیم، از طرفی شخصیت بزرگی مانند آمیراحمد تقوی را داشته و داریم که او از عالمان مهذب بوده و متاسفانه می بینیم که این شخصیت برجسته در جنوب کشور نیز مورد بی مهری قرار می گیرد.
شناسنامه ۱۰۰؛:در تاریخ ده دهه اخیر کهگیلویه و بویراحمد جوان به نکات قابل وصفی می رسیم از جمله قیام مردم گچساران علیه حکومت خود فروخته پهلوی، در این تاریخ یکی از مردمانی که توانستند در انقلاب نقش داشتند باشند مردم انقلابی گچسارن بودند، اما چرا مسائل قومی اجازه نمی دهد اینگونه مسائل بیان شود؟
امامی: سئوال شما بسیار بجا و درست است، مردم انقلابی گچساران نقش بسزایی در پیروزی انقلاب اسلامی داشتند، یکی از گروه هایی که پیشتاز در تاریخ انقلاب بودند، مردم گچساران بودند،در این رابطه شهید بشارت و دیگر شهداء در مبارزات با رژیم پهلوی حضور دارند، از طرفی بهرام تاج گردون نماینده اسبق گچساران در مجلس شورای اسلامی و مرحوم نبی زاده از پیش قراولان در مبارزات انقلابی گچساران بودند؛ اما نگاه های منطقه ای و منطقه گرایی و مرزبندی های کاذب سبب عدم رسیدن به حقوق خودمان شده است، و نهایتاً این حماسه ها حتی بهره نبردن کافی از بسیاری از منابع همانند نفت و گاز گچساران به دلیل همین مسائل منطقه گرایی است که سبب عدم استفاده از امکانات موجود شده است.
اگر بخواهیم مثالی عینی بزنیم خواهیم دید در گذشته ها تنش هایی بین شهرستان های گچساران و بویراحمد وجود داشته و عده ای که خودشان را در حد نماینده مجلس می دانند هم در حال دامن زدن به چنین موضوعاتی هستند، چرا به جای اینکه شایسته سالاری را اتخاذ کنیم، به قوم سالاری و منطقه سالاری پرداخته می شود.
امروز متأسفانه های زیادی وجود دارد و باید گفت متأسفاته استان کهگیلویه وبویراحمد دچار تعصبات غلط قومی و منطقه ای شده است، هم گذشته خود را فراموش کرده، و ظرفیت های فعلی خود را نادیده گرفته و نهایتا به یک جنگ سطحی و ظاهری روی آورده است یعنی یک جنگ زرگری که باعث عقب افتادن در سطح ملی و کشور شده است.
به عنوان مثال اگر کسی در مرکز کشور خود را به عنوان یک یاسوجی معرفی کند،از او پرسیده می شود یاسوج کجاست؟با توجه به اینکه استان ما جزء استان های سیاسی کشور و همچنین سوق الجیشی و نیز شهر یاسوج به عنوان پایتخت طبیعت شناخته می شود، اما دلیل این گمنامی چیست، دلیل گمنامی آن عدم ایفای نقش درست بوده که دچار نوعی خودتحریمی، و خودزنی از سوی سیاسیون، نخبگان و عالمان است که دستی در این موضوعات دارند.
شناسنامه ۱۰۰؛به عرصه های دفاع در این یک قرن می رسیم، ما مردامانی داشتیم که هرکدام یک فرمانده بودند، در دفاع مقدس شهدایی از استان ما نقش آفرینی فراوانی کردند که امروز هنوز هم ماندگار است، مانند حماسه پدخندق، کربلای چهار، آیا به نظر شما تعاملات منطقه ای و تفکرات سیاسی در استان ما سبب عدم شناخت آن رزمندگان و شهدا شده است؟
امامی: حضرت امام خمینی (ره) فرمودند جنگ نعمت است، و امروز متوجه می شویم امنیت این روزها مدیون فداکاری زمان جنگ است، مردم استان کهگیلویه و بویراحمد در بین سایر استان ها قریب به ۲۲ درصد شرکت کردند، از نظر میزان جمعیت اولین استان از نظر حضور در میدان جنگ شناخته شده و ۱۸۸۰شهید، ۱۰۰۰ جانباز و همچنین آزادگان زیادی دارد.
اما باید پرسید چرا به این شخصیت های ارزشمند دفاعی استان نپرداخته ایم،باید بگویم به دلیل همان تعصبات کورکورانه.
به عنوان مثال شهید ایزد پناه کاندید انتخابات مجلس شورای اسلامی بوده و رای آورده و وارد جبهه جنگ شدند. در آن زمان مسائل سیاسی و جناحی مطرح بود که نوع نگاه و بینش مسوولانی که مسوولیت گرفته اند و نسبت به گفتمان های انقلاب بی توجه بودند و گرفتار عزل و نصب ها و تصاحب مناصب بودند، این موضوع سبب شد خیلی از موضوعات فراموش شود، و بسیاری از شخصیت های تاثیر گذار معرفی نشود،که نمونه بارز آن همین شهید ایزدپناه بود.
ازطرفی امروز از یک عقبه جهادی و دفاعی محروم هستیم که می توان از سرمایه های جنگ پشتوانه ای برای جنگ ساخته تا در کشور حرف برای گفتن داشته باشیم وسرداران ما کمتر از دیگر سرداران کشور نبودند و در جنگ مانند پد خندق تلاش های فراونی کرده و آن را فتح کردند.
ادامه دارد…
انتهای پیام/
[ad_2]
لینک منبع
برچسب ها :ایران ، کهگیلویه و بویراحمد ، گچساران ، گچساران نیوز ، نفت و گاز
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0