تاریخ انتشار : سه شنبه 4 شهریور 1399 - 17:43
کد خبر : 56260

شبکه ملی اطلاعات؛ حلقه فراموش شده وزارت مِیلی آذری جهرمی و دولت/اهمیت شبکه ملی اطلاعات از امنیت روانی تا استقلال

شبکه ملی اطلاعات؛ حلقه فراموش شده وزارت مِیلی آذری جهرمی و دولت/اهمیت شبکه ملی اطلاعات از امنیت روانی تا استقلال

به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی آگاه شبکه ملی اطلاعات نامی آشنا برای رسانه ها و مردم اما غریب برای مسئولان است؛ پروژه ای که در دستور کار دولت‌ های مختلف قرار گرفته و حواشی بسیار زیادی را به وجود آورده است.   مقام معظم رهبری در ارتباط تصویری با رئیس جمهور و اعضای

به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی آگاه شبکه ملی اطلاعات نامی آشنا برای رسانه ها و مردم اما غریب برای مسئولان است؛ پروژه ای که در دستور کار دولت‌ های مختلف قرار گرفته و حواشی بسیار زیادی را به وجود آورده است.

 

مقام معظم رهبری در ارتباط تصویری با رئیس جمهور و اعضای دولت، اظهار کردند: موضوع فضای مجازی بسیار مهم است؛ ما هم اهمیت فضای مجازی را و اینکه بخشی از زندگی مردم شده است، قبول داریم اما بحث ما در مورد فضای مجازی این است که این عرصه از خارج مدیریت و هدایت می‌شود و ما نمی‌توانیم مردم را بی پناه رها کنیم.

تأکید مکرر رهبر انقلاب بر شبکه ملی اطلاعات

ایشان گفتند : عوامل مسلط بین المللی در فضای مجازی به شدت فعال هستند؛ تأکید مکرر بر شبکه ملی اطلاعات و تشکیل شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی و شرکت روسای سه قوه در آن به همین علت است اما متأسفانه اهتمام لازم به این موضوع نمی شود.

رهبر انقلاب تاکید کردند: شبکه ملی اطلاعات اجزایی دارد که این اجزا از زمان‌بندی ها عقب هستند.

همانگونه که در ابتدای این نوشتار ذکر شد متاسفانه به دلیل عدم اطلاع رسانی دقیق، درست و به اندازه درباره شبکه ملی اطلاعات، به محض اینکه کاربران ایرانی این نام را می شنوند، افکاری مانند اینترنت محدود و بسته و به دور از ارتباطات بین‌المللی به ذهنشان خطور می کند لذا اطلاع رسانی دقیق برای ایجاد اگاهی در مردم یکی از ضروریاتی است که باید دولت توجه ویژه ای به آن داشته باشد.
 
 
آن چیزی که در جامعه وجود دارد و شواهد نشان می دهد این است که مردم ماهیت شبکه ملی اطلاعات را به خوبی نمی شناسند و درباره آن اطلاعات دقیقی ندارند همین موضوع موجب سردرگمی آنان شده است.
 

ایده شبکه ملی اطلاعات

 ایده اولیه شبکه ملی اطلاعات در سال ۱۳۸۴ در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تحت عنوان «اینترنت ملی» و «شبکه ملی اینترنت» مطرح شد. مراحل مطالعاتی این پروژه در دولت نهم انجام شد، در ادامه، این پروژه در سال ۱۳۸۹ با عنوان «شبکه ملی اطلاعات» در قانون برنامه پنجم توسعه گنجانده شد. هدف مسئولان این بود که کار این برنامه تا سال ۱۳۹۵ به اتمام برسد و بهره برداری از آن آغاز شود. تا پایان دولت دهم اصلاحاتی در طراحی این شبکه صورت گرفت و مرحله آزمایشی و پایلوت آن انجام شد.

در دولت یازدهم، الزامات این شبکه توسط شورای عالی فضای مجازی تعیین و نسخه اولیه آن افتتاح شد. این نسخه شامل مرکز تبادل ترافیک داده زیرساخت و کارساز نام دامنه ملی می‌شود. همچنین این شبکه امکان تفکیک ترافیک داخلی و خارجی شبکه را فراهم می‌کند تا رشد تولید محتوای داخلی و استفاده بیشتر از ترافیک داخلی امکان پذیر شود، هزینه‌های ترافیک کاهش پیدا کند و سرعت اینترنت افزایش یابد.

 
 
جالب است بدانید که بر خلاف تصور عموم، اینترنت ملی هیچ ارتباطی به محدود کردن اینترنت ندارد و صرفا نوعی گردش اطلاعات در بستر داخلی است. در این طرح با نگاهی به محتواهایی که بیشتر مورد استفاده مردم قرار می گیرند، مثل فیلم و سریال و یا شبکه های پیام رسان، این اطلاعات وارد بستر پهنای باند داخلی می شوند تا سرعت و کیفیت بسیار بهتری را برای کاربر به ارمغان بیاورند.

ارائه خدمات الکترونیک در بستر شبکه ملی اطلاعات

ارائه خدمات دولت الکترونیک مانند آموزش، بهداشت و درمان و یا حتی مصاحبه های اینترنتی از جمله مزیت های اینترنت داخلی به شمار می رود.
 
افزایش سرعت اینترنت
 
 اینترنت داخلی موجب افزایش سرعت اینترنت می شود،  در همین ارتباط خوب است بدانید که کره جنوبی پرسرعت ترین اینترنت جهان را در اختیار کاربرانش قرار می‌دهد.
اینترنت ملی یکی از دلایل اصلی سرعت پیشرفته اینترنت در این کشور است. گفتنی است، که کره جنوبی از نظر آمادگی الکترونیک و پهنای باند رتبه نخست را در دنیا دارد. جالب اینکه، ۸۰ درصد پهنای باند این کشور داخلی است. به این معنی که ۸۰ درصد شبکه اینترنت این کشور  بی‌نیاز از ارتباطات خارجی است و ارتباطات و انتقالات دیتای آن در داخل شبکه به گردش در می‌آید.

 

استقلال مفهوم کلیدی «شبکه ملی اطلاعات»

نه تنها بر اساس اسنادی که در مراجع رسمی منتشر شده است، بلکه بر اساس آنچه ما در وزارت ارتباطات می‌فهمیم، اصلی‌ترین مفهومی که «شبکه ملی اطلاعات» بر آن تمرکز دارد، یک واژه است: استقلال.

 

با عملیاتی شدن طرح اینترنت داخلی در ایران، حتی در صورتی که اینترنت در فضای جهانی به هر دلیلی با مشکل مواجه شود، کاربران در داخل کشور می توانند از شبکه ملی استفاده کنند و نیاز خود را بر طرف نمایند. به این ترتیب، وابستگی به منابع خارجی اینترنت از بین می رود و استقلال در این زمینه برای کشور به دست می آید. از آنجائیکه یکی از اهداف مهم جمهوری اسلامی، دستیابی به استقلال است، این موضوع اهمیت زیادی دارد.

ارزان تر شدن اینترنت

یکی دیگر از فواید شبکه مورد بحث این است که منجر به کاهش هزینه اینترنت خواهد شد. بنابراین، یکی از جنبه های مهم این طرح، بعد اقتصادی آن است که به نفع دولت و مردم است. به عبارت دیگر، اینکه دیتاهای پرطرفدار مستقیما بر روی شبکه داخلی به گردش در آید و یک بار به خارج و داخل کشور برنگردد، به سود همه خواهد بود.

قدرتمندی در برابر سایر کشورها

در حال حاضر با نداشتن شبکه ملی اطلاعات به قدرتمند شدن سایر کشورها در برابر خودمان از طریق دسترسی آنها به اطلاعات کاربران ایرانی کمک می کنیم. در این شرایط، در رقابت دنیای اینترنتی، بازی را به طرف مقابل واگذار کرده‌ایم. به این ترتیب، بسیار ضروری است که در راستای عملیاتی شدن این طرح گام برداریم و به قدرتمندی هر چه بیشتر خودمان کمک کنیم.
 

 امنیت اطلاعات کاربران

با توجه به اقدامات خرابکارانه گسترده توسط دولت های متخاصم علیه جمهوری اسلامی ایران در حوزه سایبری، باید تدابیری در این زمینه اندیشیده شود. اینترنت داخلی بستری ایجاد می کند که بتوان جلوی این خرابکاری ها را تا حد زیادی گرفت. به این ترتیب، درخواست هایی که از خارج کشور فرستاده می شوند از طریق یک درگاه مشخص وارد می شوند و قابل کنترل و مسدود کردن خواهند بود. به این ترتیب، می توانیم امنیت اطلاعات کاربران را تضمین کنیم و فضای امن تری را برای آنان به وجود بیاوریم.

امنیت روانی

یکی از موضوعاتی که در سال های اخیر با گسترش روزافزون شبکه های اجتماعی افزایش یافته است انتشار شایعات مختلفی است که در برخی مواقع حساس از جمله در دوران شیوع بیماری کرونا می تواند ضربات جبران ناپذیری بر روح و روان شهروندان و یک جامعه وارد کند.

در پی انتشار شایعات گسترده پیرامون کرونا در فضای مجازی، سازمان بهداشت جهانی مقابله با اخبار جعلی را ضروری‌تر از مقابله با خود بیماری دانسته است، این در حالی است که چین به خاطر زیرساخت اینترنت بومی، توانسته‌ هم جلوی شایعات را بگیرد و هم شرایط یک قرنطینه پویا را برای مردم خود فراهم کند.
 

اما در کشور ما، نبود شبکه ملی اطلاعات و عدم مدیریت فضای مجازی در داخل، موجب شده توان زیادی از مسئولان و رسانه‌ها به جای آگاهی‌بخشی، معطوف به پاسخگویی، تکذیب اخبار جعلی و مدیریت استرس و ترس ناشی از کروناهراسیِ فضای مجازی در میان مردم شود.
 

اهمیت راه اندازی شبکه ملی اطلاعات

به گفته برخی کارشناسان، کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت، مهمترین دلیل پیاده ‌سازی شبکه ملی اطلاعات است، در این چارچوب، تجهیزات و زیرساخت‌های لازم برای مدیریت یک شبکه‌ سراسری اطلاعاتی و ارتباطی ملی در کشور فراهم می شود. به طوریکه چنانچه جامعه‌ جهانی، ایران را از دسترسی به شبکه جهانی اینترنت محروم کند یا دسترسی ایران به شبکه جهانی به هر دلیلی قطع شود، ما می توانیم تا حد زیادی به توانایی‌های خود متکی باشیم و مستقل عمل کنیم.
 

از طرف دیگر امکان تحریم اینترنتی ایران، همانند انواع تحریم های ناعادلانه دیگری که علیه کشورمان اعمال شده است، وجود دارد؛ همچنین به دلیل رخدادهای فیزیکی مانند قطع کابل‌ها و… نیز ممکن است دسترسی ایران به اینترنت جهانی دچار اختلال شود.

 

وجود شبکه ملی اطلاعات، دسترسی امن و پایدار به سرویس‌های ملی را برای کاربران مهیا می کند و شرایط را برای بهره مندی آن ها از پهنای باند بسیار بالایی برای ارتباط و انتقال اطلاعات فراهم می کند. زیرا بستر اجرای این طرح، شبکه ملی فیبر نوری ایران است. این شبکه توسط شرکت ارتباطات زیرساخت، توسعه داده شده و در پایان سال ۸۹ به بیش از ۱۵۵ هزار کیلومتر در سراسر کشور گسترش یافت.
 

به طور کلی، با کمی دقت در تحولات بین المللی در عرصه سایبری می توانیم به اهمیت اینترنت داخلی پی ببریم. در همین ارتباط می توان به این مسئله مهم اشاره کرد که در حال حاضر کشورهای متعددی در جهان به اهمیت اینترنت داخلی پی برده اند. به طوریکه کشورهایی مانند آلمان، روسیه، برزیل، چین و… اقدامات مهمی در این راستا انجام داده اند.
 
سهل انگاری دولت در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات

کامران غضنفری کارشناس مسائل سیاسی در گفتگو با آگاه؛ در خصوص عدم داشتن شبکه ملت اطلاعات و ابعاد امنیتی ناشی از آن بیان کرد: رهبر انقلاب در چند سال گذشته در خصوص راه اندازی شبکه ملی اینترنت به دولت تاکیداتی داشته اند، اما متاسفانه دولت اعتقاد راسخی به این موضوع نداشته و با سهل انگاری و سهل اندیشی خود این طرح به عقب انداخته می شود، زیرا نمی خواهند ارتباط شبکه خارجی قطع و تاثیر گذاری شبکه معاند در داخل کشور از بین برد.

 

وی افزود: در سالیان اخیر با وجود تاکید دستگاه قضایی و با هشدار و اولتیماتوم به وزارت ارتباطات برای محدود کردن یا قطع شبکه های خارجی مانند تلگرام و اینستاگرام، اما آنها بی توجهی کرده و به این هشدارها و دستورها عمل نکرده و در برخی موارد دستگاه قضایی در این خصوص حکم قضایی صادر کرده است، اما متاسفانه به این احکام دستگاه قضایی اعتنا نکردند.

 غضنفری ادامه داد: آقای روحانی اعتقادی برای کنترل این فضا ندارد و می خواهد این فضا آزاد و رها باشد و دشمن در این فضا مطابق میل خود در داخل کشور اثر گذاری کند، متاسفانه تا زمانی که آقای روحانی بر سر کار است و چنین اعتقاداتی دارند نباید انتظار بهبود این شرایط را داشت و روند امور هم نشان می دهد قصد ندارد اوضاع را بهبود ببخشند.

نقش مجلس و قوه قضائیه در پیگیری خواسته رهبر انقلاب

کامران غضنفری در پاسخ به سوالی درباره نقش مجلس و قوه قضائیه در این مساله گفت: در شرایطی که دولت در راه اندازی شبکه ملی اطلاعات سهل انگاری می کند، مجلس باید قوانین متناسب برای کنترل این فضا را تهیه و تدوین کند و دولت را به انجام اینکار ملزم کند و برای عدم انجام آن مجازات قانونی در نظر بگیرند، یعنی طرحی را آورده و ضوابطی را لحاظ کنند تا در صورتی که فلان طرح پیاده نشد، مجازات قانونی برای آن درنظرگرفته و باید دید عواقب آن از لحاظ قانونی چه خواهد شد.

 

وی بیان کرد: وقتی چند سال مدام تاکید می شود که دولت موضوع اینترنت ملی را پیگیری کند، اما آنها توجهی نکنند و هیچ خبری از این موضوع نشود و کسی برخورد نکند، باید ساز و کار قانونی برای آن پیش بینی شود و دولت را ملزم به انجام این کار کند اما در مجلسی که کاملا از آقای روحانی حمایت کند بعید است چنین اقدامی انجام شود.

 

 
انتهای پیام/

لینک منبع

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

تریبون زاگرس قطب نما زاگرسیون زاگرسیون اعلام وصول پایگاه خبری