سندی که به یک کلاف سردرگم تبدیل شده است/جواب تند معاون رئیس جمهور به مدیرعامل شرکت آ سه/کهگیلویه و بویراحمد باغ گیاه شناسی است+تصاویر
به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی آگاه، معاون اقتصادی استاندار در جلسه سند توسعه گیاهان دارویی استان که با حضور معاون علمی رئیس جمهور و معاون وزیر جهادکشاورزی برگزار شده بود گفت: سند راهبردی گیاهان دارویی در سفر اول دولت تدبیر به امضای ستاری معاون رییس جمهور و استاندار وقت رسید این سند با
به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی آگاه، معاون اقتصادی استاندار در جلسه سند توسعه گیاهان دارویی استان که با حضور معاون علمی رئیس جمهور و معاون وزیر جهادکشاورزی برگزار شده بود گفت: سند راهبردی گیاهان دارویی در سفر اول دولت تدبیر به امضای ستاری معاون رییس جمهور و استاندار وقت رسید این سند با توجه به سیاستی که بود یک ستاد اجرایی داشت شورا تخصصی نیز دارد که باید یک سری سیاست ها تدوین و بر اساس این سند در یک افق ده ساله به یک جایگاهی در استان برسیم اما متاسفانه به دلایل متعدد که وجود دارد خیلی از مواردی که در سند قید شده در این چند سالی که گذشته روند اجرایی خود را طی نکرده است و معطل هستیم.
گوهرگانی گفت: این سند مثل کلاف سردرگم شده است که دستگاه هایی که باید شرح وظایف خودشان را پیگیری کنند اما سهوی یا عمدی کوتاهی شده است، وضعیت آشفته در رابطه با بحث توسعه گیاهان دارویی وجود دارد فقط کشت و فرآوری گیاهان دارویی مد نظر نیست بلکه بحث بازرگانی آن نیز مد نظر است که به وضعیت موجود در استان و کشور کمک کند.
وی تصریح کرد: کارهایی انجام شده است اما این کارها جزیره ای در حال انجام است و وحدت و انسجامی در این راستا وجود ندارد استان ما به تناسب خیلی از استان ها ظرفیت خوبی دارد افرادی هستند که برای محیط زیست و طبیعت دلسوزی می کنند و دوست دارند جلوی انقراض برخی گونه های گیاهی گرفته شود.
معاون اقتصادی استاندار تصریح کرد: استان ما در حقیقت در این قسمت میتواند معروف و مشهور شود و به وضعیت بیکاری و فقر که در استان حاکم است کمک کند.
جعفری پژوهشگر و محقق گیاهان دارویی در استان گفت: ۲۲۰گونه گیاهی در استان داریم که قریب به ۳۹درصد تنوع گیاهی کشور در استان است، استان را باید باغ گیاه شناسی نیز بنامیم ۴۷۰ گونه گیاهی دارویی داریم که معادل نیمی از گیاهان دارویی ایران است، این استان قطب گیاهان دارویی است، اختلاف درجه وتنوع آب و هوایی خوبی در استان وجود دارد.
محقق و پژوهشگر گیاهان دارویی تصریح کرد: بخش دولتی و بخش علمی استان به این نکته اذعان داریم یکی از پتانسیل های خوب این استان گیاهان دارویی است شاید در صنعت نتوانیم موفق باشیم اما در این بخش می توانیم موفق عمل کنیم، حوزه گیاهان دارویی میتواند به عنوان نقطه عطف در نظر گرفته شود.
وی تصریح کرد: استان کهکیلویه و بویراحمد منابع طبیعی است و سراسر مزرعه گیاهان دارویی است موضوع گیاهان را به جد پیگیری کردیم و از چهار سال قبل تدوین سند توسعه گیاهان دارویی را در برنامه قرار دادیم ، برای تدوین سند ستادی تشکیل شد ۳۲دستگاه اجرایی در آن هستند ۷۰جلسه برگزار شد الگوی این سند، سند توسعه ملی بوده است و آن را بومی سازی کردیم که ظرفیت استان و توان علمی استان را نیز در نظر گرفتیم، سند استان سندی الگوبرداری شده از سند ملی اما در سایز استانی است.
جعفری عنوان کرد: این سند بعد از امضا توسط معاون رییس جمهور به مرحله اجرایی رسید اما تا یک سال قبل اجرایی نشد ستادی را برای برنامه اجرایی سند به وجود آوریم که باز ۳۲دستگاه اجرایی عضو آن هستند برای هر دستگاه برنامه اجرایی را به ریز مشخص کردیم اکنون برنامه های اجرایی سند استان آماده است و باید وارد بحث اجرا شود برای تک تک دستگاه ها برنامه اجرایی تنظیم کردیم و توزیع شهرستانی نیز دارد.
محقق و پژوهشگر گیاهان دارویی افزود: تقریبا برای نوشتن برنامه اجرایی سند ۴۰جلسه کاری برگزار شده نقش اصلی را سازمان مدیریت و برنامه ریزی داشته است برنامه اجرایی اکنون آماده است امیدواریم بتوانیم آن را وارد فاز اجرایی کنیم ، برای پایش و نظارت این سند دو ستاد پیش بینی شده است ، بخشی از اهداف این سند بحث های کلانی مثلاً باغ گیاه شناسی است، ۱۴ تیر کلنگ زنی باغ گیاه شناسی داریم که اعتبار پیش بینی شده آن ۶۰میلیارد تومان است که بانک ژن نیز در آن ایجاد می شود.
وی گفت: از دیگر برنامه های اجرایی در این سند ایجاد دهکده گیاهان دارویی است که امیدواریم به نتیجه برسد اشتغال پایدار در پنج منطقه تنگ سرخ را داریم پروژه های دیگری نیز پیش بینی شده است که برخی شروع شده و برخی دیگر در حال شروع شدن است.
جعفری عنوان کرد: انتظار داریم برنامه اجرایی این سند که یک کار نو است و بار مالی زیادی دارد که در بودجه مالی استان پیش بینی نشده است قرار است اعتبارات زیادی در این بخش هزینه شود که قرار است استان کهگیلویه و بویراحمد در سال ۱۴۰۴به قطب گیاهان دارویی کشور تبدیل شود کمک کنید برنامه عملیاتی سند را اجرایی کنیم.
کیانی ریس اتاق بازرگانی گفت: چند سالی است که در این خصوص خیلی صحبت کردیم اما خروجی موثری به دست نیامده است دلیل هم دارد ، هنوز از خصوصیات گیاهان دارویی واقف نیستیم نمی دانیم چند درصد از مردم دنیا به سمت گیاهان دارویی می روند تمام کشورهای پیشرفته دنیا بالغ بر 45 درصد داروهای موجود در داروخانه ها از گیاهان دارویی است سهم ما کمتر از دو درصد از صادرات این گیاهان است در حالی که ۳۰۰روز روزهای آفتابی داریم و بالای ۸هزار گونه گیاهی با اقلیم ما سازگار است.
وی گفت: ما نتوانستیم از ظرفیت های خدادادی به خوبی استفاده کنیم و باید دنبال این چرایی که نتوانستم انجام دهیم بگردیم، برای مقوله گیاهان دارویی برای صادرات حرف داریم خواهش من این است از ظرفیت های کشوری برای استان استفاده شود و تلاش شود محصولاتی که در استان می تواند کشت شود در سطح وسیعی به کشاورزان بشناسانیم کشاورز ما باید بداند فرق کشت هندوانه با کشت گیاهان دارویی در چیست، باید به کشاورزان یاد دهیم و آموزش دهیم همین حداقل هابی را که داریم خام فروشی نکنیم.
کیانی عنوان کرد: باید حتما شناسنامه های دقیق در خصوص گیاهان دارویی را در استان ایجاد کنیم در گیاهان دارویی رقابت سنگینی داریم ، دو مقوله جدی داریم که به آنها دسترسی پیدا نکردیم یکی برند سازی و استاندارد سازی این محصول است که توجه بازارهای بین المللی را داشته باشد و مهمتر بسته بندی است ، امروز در حوزه گیاهان دارویی بسته بندی حرف اول را می زند اگر بسته بندی مدرن نداشته باشیم نمی توانیم موفق باشیم.
وی افزود: امروز سهم ما از استفاده از صندوق نوآوری و شکوفایی از همه استان ها کمتر است.
مدیرعامل شرکت آ سه گفت: در سال ۱۰۰۰تنتولید و صادرات داریم اما با کمبود مواد اولیه مواجه شدیم سال گذشته از آذربایجان وارد کردیم که کیفیت خوبی هم ندارد به همین خاطر در افغانستان نیز مواد اولیه پیدا کردیم که اگر از آنجا وارد کنیم میتوانیم محصول خوبی تولید کنیم ۹۰درصد از محصولات به کشورهای اروپایی صادر می شود از طریق شیراز اقدام کردیم فروردین اصلا صادرات نداشتیم اردیبهشت ۲۰درصد داشتیم.
محمد حسین عصاره دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی با انتقاد تند به این درخواست مدیرعامل شرکت آ سه گفت: ما شیرین بیان را به شکل ماده خام ارسال می کنیم اما کشورهای اروپایی همان محصول را به فرواده ای تبدیل می کنند و چندین برابر قیمت به خود ما می فروشند.
نماینده شرکت آ سه گفت : در استان ما تنها کسی که طریقه کاشت و برداشت شیرین بیان را دارد خود ما هستیم کاشت آزمایشی نیز در شیراز داشتیم اما حمایت نمی شویم ، بالای چند سال است برای کشت پیگیری کردیم حداقل صد هکتار نیاز داریم اگر این زمین در اختیار ما قرار داده شود تا سه سال دیگر نیاز کشور را بر طرف می کنیم.
عصاره در پاسخ به درخواست مدیر عامل شرکت آ سه گفت: دولت باید تسهیل گری هم داشته باشد اگر شرکت آ سه به دنبال افزایش سرمایه است باید به فکر تامین مواد اولیه پایدار باشد برای این کار ظرفیت در کشور وجود دارد باید کشاورزان را آموزش دهیم پای کار بیاوریم نه اینکه از افغانستان مواد اولیه وارد کنیم.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی گفت: برای تولید مواد اولیه از ظرفیت های استان و کشور باید استفاده کنیم نه اینکه فوری به سمت واردات برویم.
گوهرگانی معاون اقتصادی استاندار گفت: کشاورزان ما این آمادگی را دارند که این محصول شیرین بیان را کشت و تحویل دهند و شما به جای اینکه بخواهید از افغانستان مواد اولیه وارد کنید توسط کشاورزان استان کشت کنید نمیدانم موضوع چیست که در این جلسات همیشه بحث زمین مطرح می شود لقمه را از پشت در دهان نگذارید.
عصاره تصریح کرد: مسیر توسعه گیاهان دارویی باید از علوم پزشکی شروع شود البته علوم پزشکی نیز یک انحراف کوچک دارید که از هر ماده ای استفاده میکنید این دقیق ما را وارد کار نمی کند ، کهگیلویه و بویراحمد اکوسیستمی دارد که در هیچ جای دنیا نیستند مثلا گیاه آنغوزه که میتوانیم روی آن سرمایه گذاری کنیم نه اینکه آن را خام صادر کنیم بلکه به دارو تبدیل کنیم .
وی ادامه داد: شما باید روی داروهایی حرکت و کار کنید که هیچکس روی آنها کاری انجام نداده است اگر به صورت کور وارد تولید دارویی شوید ما را به توسعه به معنای کامل نمی رساند در این مسیر باید هماهنگ شویم نوع گیاهی که انتخاب می کنید مبتنی بر گیاهی باشد که در استان وجود داشته باشد این باعث توسعه می شود.
جعفری گفت: در استان ۳۸گونه ایندمیک وجود دارد که روی آنها آزمایش انجام نشده است.
زینعلی معاون وزارت جهاد جهادکشاورزی گفت: سازمان مطابق با سند ملی گیاهان دارویی حرکت می کند امروز کشور ما در وضعیتی است که از نظر مالی در کمبود به سر برد و برنامه مشخصی نداشتیم در اولین قدم کشور را قطب بندی کردیم محوریت باید مشخص شود.
وی گفت: امروز باید روی سه یا چهار گونه بیشتر تمرکز نکنیم یکی از گیاهان را محور خود قرار دهیم ، اگر چهارتا گیاه انتخاب کنیم و قطبش کنیم و روی آن کار کنیم موفق می شویم باید پنجره خدمتی را راه اندازی کنیم و زنجیره ارزش را تشکیل دهیم و روی صنایع تبدیلی کار کنیم.
معاون وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد: یکی از مهمترین کارهای وزارت بورس است برای هر استانی کالاهایی را وارد بورس کردیم ، دلمان می سوزد که استانی به این ظرفیت که به عنوان باغ شهر معروف است اینگونه باشد برای آن باید ردیف اعتباری در نظر بگیریم ردیف استانی نیز برای میز خدمت در نظر گرفته شود آن وقت مشکلات را حل کنیم .
زینعلی ادامه داد: در زمینه ای که وزارت کمک می کند اراضی شیبدار است که استان نیز ظرفیت خوبی دارد که آمادگی کمک بلاعوض موثر را داریم.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی گفت: ما در عرض دو سال و پنج سال نمی توانیم تمام مشکلات متورم شده را حل کنیم باید با اولویت بندی چند گره را در نظر بگیریم و آن را حل کنیم ، امروز نیز بازدیدهایی را خواهیم داشت این آمدن و رفتن ها باید موثر باشد و به نتیجه بیانجامد در گفتار هم فایده ندارد و باید با نظام برنامه ریزی این تعهد را در خونمان وارد کنیم.
وی گفت: چرا گیاهان دارویی چرا طب سنتی چه توجیهی پشت این هست که امروز در همه ما صحبتی از این مسأله وجود دارد این چرایی در سال های قبل یعنی ۱۰سال قبل مطرح بود اما کسی تره ای برای آن خورد نمی کرد، اما اکنون مجموع شرایط کشور به گونه است که به عنوان یک راهبرد صادرات غیر نفتی مطرح است که متاثراز جریان های داخلی و خارجی است.
عصاره تصریح کرد: کره زمین مجموعه محدود با خاک و آب محدود است جمعیت در حال افزایش منابع هم محدود است فشار بر جنگل ها افزایش یافت و از بین رفتند و به زمین و خانه تبدیل شدند، آنهایی که در دنیا عاقل بودند متوجه شدند که باید فکری کنند.
وی افزود: مواد شیمیایی شرایطی را در دنیا ایجاد کرد که بیماری های نوظهور و مزمن که هزینه های بهداشت و درمان را چند برابر کرده است که حتی کشور آمریکا را از پای درآورده است.
عصاره گفت: داروهای شیمیایی جایگزین داروهای قبل شدند مثلا در صنعت عطر که گیاهان معطر بسیار زیادی داریم صنعت مواد آرایشی که مضرات زیادی دارد ما در مصرف مواد آرایشی در آسیا مقام دوم را داریم اکنون خود خانم ها متوجه شدند بعد از مدتی دچار چه مشکلاتی می شوند، مثلا در بحث حشره کش ها کودهای شیمیایی تا خواسته مسایل زیادی را در سلامت بشر و دام ایجاد کرده است نمونه آن کود اوره است.
وی گفت: ما انسان ها اینها را ایجاد کردیم و باید تلاش کنیم به قبل برگردانیم در کشور آلمان ۷۵درصد داروهای آن از طریق طبیعی تهیه می شود.
دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی با انتقاد از اینکه چرا برخی افراد در جلسه نیستند گفت: افرادی که من مایل بودم در جلسه باشند اما حضور نداشتند و من آمدم که کمکی به استان بکنم اما برخی ها آمدند و وسط جلسه رفتند و یا اصلا در جلسه نیامدند.
عصاره گفت: کشور ما خشک است ونمیتوانیم گیاهان دارویی پر آب کشت کنیم بهتر است در شرایط عادی مزیت های مان را رشد دهیم ما نزدیک ۱۲هزاز متر مربع ذرت را آبیاری می کنیم آب را برای کاشت هندوانه مصرف میکنیم ، باید به سمت گیاهان کمآب برویم.
انتهای پیام/
برچسب ها :ایران ، کهگیلویه و بویراحمد ، گچساران ، گچساران نیوز ، نفت و گاز
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0